Koblížkové placičky

Jedná se o tučnou, normální verzi těsta. Vznikla z přítelova rozhodnutí, že má chut´ na koblížky, skončilo to tak, že jsem až do půl jedné ráno smažili koblížky a pekli plněné Martinské rohlíčky. Musím Vám ale přiznat, že do mě padali rychleji než do přítele. To jak byli křupavé a sladké mě jednoduše dostalo.


ingredience:        1/2 hrnku mléka
                               1/2 kostky droždí
                               400 g hladké mouky
                               2 žloutky
                               kůra z půlky citronu
                               1/2 vanilkového cukru
                               3 lžíce rumu
                               20 g cukru
                               25 g Hery
                           
náplň:                 jahodová a meruňková marmeláda


                            olej na smažení


Prvně si připravíme kvásek, mléko si nalijeme do hrnečku a to si dáme ohřát do mikrovlnky. Do ohřátého mléka si nadrolíme droždí a necháme si vzejít kvásek. Mezitím si rozpustíme Heru do které si přišleháme cukr a žloutky, potom postupně začneme přišlehávat mouku. Nakonec přišleháme vzejitý kvásek. Vzniklé hutné těsto si vyndáme na podsypanou mouky a uhněteme těsto. To si dáme do misky, přikryjme utěrkou a dáme do tepla na hodinu kynout.
Když nám těsto vykyne, tak si ho rozdělíme na dvě části a to si vyválíme na tenkou placku. Vezme skleničku a začneme vytlačovat kolečka. Jedno kolečko si necháme na přiklopení a to druhé si naplníme marmeládu.
Okraje důkladně přiklopíme k sobě a přiděláme k sobě tak, aby se nám při smažení neodlepilo.
Olej si nalijeme do vysoké pánve, a rozžhavíme ho, pak postupně noříme koblížky a smažíme je z obou stran. Hotové je odložíme na osužku, která nám nasákne přebytečný olej.
Pocukrujeme a po vychladnutí užíváme. Dobrou chut´.




Komentáře

Oblíbené příspěvky