Správná vánočka

Dělám jí už tři roky úplně sama. Vždy chutná výborně, ale pečením se mi rozjede a popraská. Tento rok, se to naštěstí nestalo a vánočka ne jen, že chutná skvěle, ale je i fotogenická. Takže Vám zde napíšu úžasný recept na nadýchanou vánočku, která Vám přiblíží Vánoce.


ingredience:       550 g polohrubé mouky
                             30 g droždí
                             150 ml plnotučného mléka
                             100 g krupicového cukru
                             2 žloutky + 1 na pomazání
                             110 g změklého másla
                             špetka soli
                             2 hrsti rozinek
                             2 hrsti celých mandlí
                             sekané mandle na posypání


Jako první si připravíme kvásek. V misce si nadrolené droždí utřeme s lžičkou cukru a mouky. Mléko dáme ohřát do mikrovlnky a následně nalijeme do misky s droždím, rozmícháme, přikryjeme ubrouskem a dáme do tepla na deset minut vzejít.
Mezitím si máslo nakrájíme na menší kostičky, přidáme k němu cukr a žloutky a rozmixujeme do žluté hmoty. Následně vezmeme síto a začneme postupně prosévat mouku a přilévat vzejitý kvásek. Když je směs dost tuhá, že to mixér nedává, tak ho vypneme a směs začneme zpracovávat ručně.
Jakmile je těsto sjednocené, tak ho vyklopíme na pomoučněnou plochu a zpracujeme do krásného bochánku. Bochánek si rozevřeme a doprostřed vsypeme rozinky, ty v pracujeme do těsta. Hotové těsto pomoučníme, dáme do misky, přikryjeme utěrkou a dáme na 90 minut vykynout do tepla.
Vykynuté těsto si dáme na pracovní plochu a rozdělíme si ho na 4+3+2 díly. Přízemí si vytvoříme ze 4 dílů, ty si vyválíme do centimetr širokých provázkách a ty začneme plést. To samé uděláme i se 3 díly těsta a se 2 díly těsta.
Na plech s pečícím papírem si dáme přízemí a to si důkladně potřeme žloutkem, do každého otvoru zasuneme celou mandli a na takhle připravené přízemí si dáme první patro (to ze 3 dílů). Postup opakujeme. Na pomazanou a připravenou vánočku nasypeme spoustu nasekaných mandlí a tvar upevníme špendlemi.
Hotovou vánočku si necháme na plechu 20 minut nakynout. Po deseti minutách si předehřejeme troubu. Pak si vánočku dáme do trouby, přikryjeme jí pečícím papírem a pečeme na 180 stupních 45 minut.
Vyndáme jí krásně hnědou, pomoučníme moučkovým cukrem a vychutnáváme s kakaem k snídani. Dobrou chuť.









Komentáře

Oblíbené příspěvky