Správná vánočka
Dělám jí už tři roky úplně sama. Vždy chutná výborně,
ale pečením se mi rozjede a popraská. Tento rok, se to naštěstí
nestalo a vánočka ne jen, že chutná skvěle, ale je i
fotogenická. Takže Vám zde napíšu úžasný recept na nadýchanou
vánočku, která Vám přiblíží Vánoce.
ingredience: 550 g polohrubé mouky
30 g droždí
150 ml plnotučného mléka
100 g krupicového cukru
2 žloutky + 1 na pomazání
110 g změklého másla
špetka soli
2 hrsti rozinek
2 hrsti celých mandlí
sekané mandle na posypání
Jako první si připravíme kvásek. V misce si nadrolené droždí utřeme s lžičkou cukru a mouky. Mléko dáme ohřát do mikrovlnky a následně nalijeme do misky s droždím, rozmícháme, přikryjeme ubrouskem a dáme do tepla na deset minut vzejít.
Mezitím si máslo nakrájíme na menší kostičky, přidáme k němu cukr a žloutky a rozmixujeme do žluté hmoty. Následně vezmeme síto a začneme postupně prosévat mouku a přilévat vzejitý kvásek. Když je směs dost tuhá, že to mixér nedává, tak ho vypneme a směs začneme zpracovávat ručně.
Jakmile je těsto sjednocené, tak ho vyklopíme na pomoučněnou plochu a zpracujeme do krásného bochánku. Bochánek si rozevřeme a doprostřed vsypeme rozinky, ty v pracujeme do těsta. Hotové těsto pomoučníme, dáme do misky, přikryjeme utěrkou a dáme na 90 minut vykynout do tepla.
Vykynuté těsto si dáme na pracovní plochu a rozdělíme si ho na 4+3+2 díly. Přízemí si vytvoříme ze 4 dílů, ty si vyválíme do centimetr širokých provázkách a ty začneme plést. To samé uděláme i se 3 díly těsta a se 2 díly těsta.
Na plech s pečícím papírem si dáme přízemí a to si důkladně potřeme žloutkem, do každého otvoru zasuneme celou mandli a na takhle připravené přízemí si dáme první patro (to ze 3 dílů). Postup opakujeme. Na pomazanou a připravenou vánočku nasypeme spoustu nasekaných mandlí a tvar upevníme špendlemi.
Hotovou vánočku si necháme na plechu 20 minut nakynout. Po deseti minutách si předehřejeme troubu. Pak si vánočku dáme do trouby, přikryjeme jí pečícím papírem a pečeme na 180 stupních 45 minut.
Vyndáme jí krásně hnědou, pomoučníme moučkovým cukrem a vychutnáváme s kakaem k snídani. Dobrou chuť.
ingredience: 550 g polohrubé mouky
30 g droždí
150 ml plnotučného mléka
100 g krupicového cukru
2 žloutky + 1 na pomazání
110 g změklého másla
špetka soli
2 hrsti rozinek
2 hrsti celých mandlí
sekané mandle na posypání
Jako první si připravíme kvásek. V misce si nadrolené droždí utřeme s lžičkou cukru a mouky. Mléko dáme ohřát do mikrovlnky a následně nalijeme do misky s droždím, rozmícháme, přikryjeme ubrouskem a dáme do tepla na deset minut vzejít.
Mezitím si máslo nakrájíme na menší kostičky, přidáme k němu cukr a žloutky a rozmixujeme do žluté hmoty. Následně vezmeme síto a začneme postupně prosévat mouku a přilévat vzejitý kvásek. Když je směs dost tuhá, že to mixér nedává, tak ho vypneme a směs začneme zpracovávat ručně.
Jakmile je těsto sjednocené, tak ho vyklopíme na pomoučněnou plochu a zpracujeme do krásného bochánku. Bochánek si rozevřeme a doprostřed vsypeme rozinky, ty v pracujeme do těsta. Hotové těsto pomoučníme, dáme do misky, přikryjeme utěrkou a dáme na 90 minut vykynout do tepla.
Vykynuté těsto si dáme na pracovní plochu a rozdělíme si ho na 4+3+2 díly. Přízemí si vytvoříme ze 4 dílů, ty si vyválíme do centimetr širokých provázkách a ty začneme plést. To samé uděláme i se 3 díly těsta a se 2 díly těsta.
Na plech s pečícím papírem si dáme přízemí a to si důkladně potřeme žloutkem, do každého otvoru zasuneme celou mandli a na takhle připravené přízemí si dáme první patro (to ze 3 dílů). Postup opakujeme. Na pomazanou a připravenou vánočku nasypeme spoustu nasekaných mandlí a tvar upevníme špendlemi.
Hotovou vánočku si necháme na plechu 20 minut nakynout. Po deseti minutách si předehřejeme troubu. Pak si vánočku dáme do trouby, přikryjeme jí pečícím papírem a pečeme na 180 stupních 45 minut.
Vyndáme jí krásně hnědou, pomoučníme moučkovým cukrem a vychutnáváme s kakaem k snídani. Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat