Jablkový koláč se skořicovým sirupem
Po čokoládovém brownies jsem dostala chut na něco lehčího a díky novému časopisu Apetit jsem získala i inspiraci na to, co by to mohlo být.
ingredience: 1 balení celozrnného listového těsta
3 menší jablka
1 limetka
3 svitky skořice
1/2 bio skořicového cukru
220 g třtinového cukru
kůra z 1/2 bio pomeranče
Jako první si vyválíme listové těsto. Válíme si ho tak aby nám rovnou vytvarovalo kruh a byl široký tak 3 mm. Přeneseme si ho na pečící papír a necháme na půl hodiny odpočinout v lednici.
Mezitím si připravíme skořicový sirup. Do hrnce si dáme 80 ml vlažné vody, do ní si přisypeme skořici, cukr, pomerančovou kůru a vymačkáme si do ní limetku. Přivedeme k varu a necháme si vodu z větší části odpařit, dusíme takových patnáct minut.
Těsto si vyndáme z ledničky a přendáme ho do koláčové formy. Jablka si očistíme, odstraníme jadřince a nakrájíme na půlměsíce v průměru půl centimetru. Povrch těsta si posypeme skořicovým cukrem a začneme na něj skládat jablka. Tvoříme kruhy. Necháváme si valný okraj asi tři centimetry široký, ten si následně překlopíme na jablka.
Nakonec koláč polijeme skořicovým sirupem a vložíme do trouby na 20 minut, pečeme při 200 stupních.
Koláč podáváme teplý s vanilkovou zmrzlinou pro hříšníky. Dobrou chut.
ingredience: 1 balení celozrnného listového těsta
3 menší jablka
1 limetka
3 svitky skořice
1/2 bio skořicového cukru
220 g třtinového cukru
kůra z 1/2 bio pomeranče
Jako první si vyválíme listové těsto. Válíme si ho tak aby nám rovnou vytvarovalo kruh a byl široký tak 3 mm. Přeneseme si ho na pečící papír a necháme na půl hodiny odpočinout v lednici.
Mezitím si připravíme skořicový sirup. Do hrnce si dáme 80 ml vlažné vody, do ní si přisypeme skořici, cukr, pomerančovou kůru a vymačkáme si do ní limetku. Přivedeme k varu a necháme si vodu z větší části odpařit, dusíme takových patnáct minut.
Těsto si vyndáme z ledničky a přendáme ho do koláčové formy. Jablka si očistíme, odstraníme jadřince a nakrájíme na půlměsíce v průměru půl centimetru. Povrch těsta si posypeme skořicovým cukrem a začneme na něj skládat jablka. Tvoříme kruhy. Necháváme si valný okraj asi tři centimetry široký, ten si následně překlopíme na jablka.
Nakonec koláč polijeme skořicovým sirupem a vložíme do trouby na 20 minut, pečeme při 200 stupních.
Koláč podáváme teplý s vanilkovou zmrzlinou pro hříšníky. Dobrou chut.
Komentáře
Okomentovat