Nadýchaný perníkový dort

Babička měla narozeniny, tak jsme jí se sestrou upekli dort. No, a když jsem byla v tom pečícím modu, a nic tvrdého stále po operaci nezkoušu, tak jsem pak upekla i něco měkkého pro sebe. Perník na tento způsob jsem udělala prvně a musím uznat, že touhle technikou už budu péct všechno. Nadýchané a měkké, prostě mňam.


ingredience:      3 vajíčka
                            100 g hladké žitné mouky
                            50 g másla
                            1/2 bio skořicového cukru
                            1 lžíce perníkového koření
                            1/2 bio kypřícího prášku do pečení


krém:                1 1/2 odtučněného tvarohu
                           1/2 bio citronového cukru


                            domácí marmeláda
                            pár kostiček čokolády na ozdobu


Oddělíme žloutek od bílku, bílek vyšleháme do tuhé pěny. Žloutek vyšleháme s cukrem a začneme postupně přidávat zbytek ingrediencí. Máslo si rozpustíme, před přidáním do směsi. Vznikne nám směs hustotou podobná těsta na palačinky. Vzniklou směs si opatrně smícháme s vyšlehaným bílkem a vytvoříme tím nadýchané těsto.
Formu na pečení si vymažeme a vysypeme. Přelijeme těsto, dáme do trouby a pečeme na 180 stupních, pečeme 20 min.
Tvaroh si promícháme s cukrem, vymačkáme půlku citronu a přidáme kůru z něj. Vznikne nám tak mírně kyselý krém.
Vychlazený korpus si rozpůlíme a promažeme si ho marmeládou a půlkou krému. Přiklopíme a vršek dortu si potřeme zbylým krémem. Rozpustíme si čokoládu a do ní vmícháme pár lžiček marmelády, vzniklou polevou dozdobíme dort. Přes noc necháme uležet a pak podáváme.
Dobrou chuť. 





Komentáře

Oblíbené příspěvky