Dvoubarevný narozeninový dort

Táta slavil 45 narozeniny a mě nenapadlo nic lepšího než nakrmit všechny jeho hosty pořádným dortem. Pekla jsem ho celý den a v průběhu pečený jsem namarinovala tři druhy masa a upekla ještě šneky. Oslava se vydařila a všichni odcházeli spokojený a hezky připitý.


ingredience:      2 smetany ke šlehání
                             1 banán
                             hrst ostružin

poleva:               1 tabulka hořké čokolády
                            100 ml smetany na vaření 
                        
čok. korpus:      5 vajec pokojové teploty
                            150 g polohrubé mouky
                            120 g cukru krupice
                            1/2 sáčku kypřícího prášku
                            3 lžíce kakaa
                            2 lžíce oleje
                            2 lžíce vlažné vody


krém:                1 balíček měkkého tvarohu
                           1 zakysaná smetana
                           1 nadýchaná lučina
                           1 vanilkový cukr

van. korpus:      3 vejce pokojové teploty
                            75 g polohrubé mouky
                            60 g cukru krupice
                            1 lžička kypřícího prášku
                            1 lžička vanilkového aroma
                            1 lžíce oleje
                            1 lžíce vlažné vody


Prvně si upečeme korpusy. Prvně čokoládový. Oddělíme žloutky od bílků a vyšleháme bílky do husté pěny. Poté si vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny a postupně přisypáváme mouku se zbytkem ingrediencí. Do husté směny pomalu přimícháme bílky a vzniklé nadýchané těsto dáme do kulaté dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme na 180 stupních 25 minut. V průběhu pečení kontrolujeme špejlí.
Vanilkový korpus se dělá a peče stejně jako čokoládový, jen se díky poloviční dávce peče kratší dobu. Je důležité ho kontrolovat v průběhu pečení. Takže jenom zopakujeme celý postup a pak necháme oba korpusy vystydnout.
Když nám korpusy vystydnou, tak si uděláme krém. V misce prvně smícháme tvaroh se zakysanou smetanou a následně postupně přimícháme lučinu. Krém dáme na čokoládový korpus. Nakrájíme si polovinu ostružin na poloviny a naskládáme je na krém. Přiložíme druhý korpus a necháme krém chvilku zatuhnout v ledničce.
Čokoládu rozdělíme na části a dáme do hrníčku, podlijeme smetanou a dáme na dvě minuty rozpustit do mikrovlnky. Polevu dáme na vrch dortu a ozdobíme ostružinami a vykrajované banány.
Želatinu uděláme dle návodu a polijeme opatrně ovoce vychlazenou želatinou.
Jako poslední krok si vyšleháme šlehačku se ztužovačem, dáme do zdobícího sáčku a začneme zdobit. Je důležité nechat šlehačku i dort chvilku před zdobením v ledničce.
Následující den můžeme podávat. Dobrou chuť.






Komentáře

Oblíbené příspěvky