Svatomartinské koláče i pro zdravou variantu
Pout´ v Heřmanově Městci je jednou z nejvýznamnějších akcí
v roce. A když už se něco takového děje, tak je zapotřebí na
to pořádně navařit a upéct. Babička vzpomínala na doby, kdy
ještě byla malá a její mamka (moje prababička) pekla ty nejlepší
plněný koláče. Nezbylo mi nic jiného, než nakoupit ingredience
a než se dostanu na pout´ se vrhnout na pečení. Ještě než
odejdu z baráku jich určitě spousta záhadně zmizí.
ingredience: 500 g hladké mouky (pro zdravou variantu zvolte žitnou s rýžovou)
2 žloutky
180 g rozpuštěného vepřového sádla (nahraďte olejem)
100 g cukru (pro zdravou variantu zvolte třtinový cukr)
42 g čerstvé droždí
150 ml plnotučného mléka (pro zdravou variantu zvolte odtučněné
mléko)
náplň: 2 vaničky odtučněného tvarohu
1/5 balíčku BIO vanilkového cukru
1 vajíčko
2 hrsti rozinek
1 sklenička povidel
1 hrst ostružin
1 vajíčko
Smícháme všechny ingredience a vytvoříme nelepkavé těsto. To vytvarujeme do velkého bochánku, přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu na slunce vykynout.
Vykynuté těsto si ještě jednou zpracujeme na pomoučněné ploše a rozdělíme do dvou částí. Jednu polovinu těsta si rozdělíme na šest bochánků, to si vyválíme. Doprostřed si dáme trochu tvarohu, posypeme trochou rozinek a uzavřeme do tvaru koláče, navrch si dáme lžíci povidla a ostružiny.
Druhou polovinu těsta si připravíme stejně jako tu první, s tím rozdílem, že si dovnitř dáme povidla a navrch ostružiny.
Připravené koláčky potřeme rozmíchaným vajíčkem a dáme do trouby. Pečeme na 180 stupních 20 minut. Dobrou chuť.
ingredience: 500 g hladké mouky (pro zdravou variantu zvolte žitnou s rýžovou)
2 žloutky
180 g rozpuštěného vepřového sádla (nahraďte olejem)
100 g cukru (pro zdravou variantu zvolte třtinový cukr)
42 g čerstvé droždí
150 ml plnotučného mléka (pro zdravou variantu zvolte odtučněné
mléko)
náplň: 2 vaničky odtučněného tvarohu
1/5 balíčku BIO vanilkového cukru
1 vajíčko
2 hrsti rozinek
1 sklenička povidel
1 hrst ostružin
1 vajíčko
Smícháme všechny ingredience a vytvoříme nelepkavé těsto. To vytvarujeme do velkého bochánku, přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu na slunce vykynout.
Vykynuté těsto si ještě jednou zpracujeme na pomoučněné ploše a rozdělíme do dvou částí. Jednu polovinu těsta si rozdělíme na šest bochánků, to si vyválíme. Doprostřed si dáme trochu tvarohu, posypeme trochou rozinek a uzavřeme do tvaru koláče, navrch si dáme lžíci povidla a ostružiny.
Druhou polovinu těsta si připravíme stejně jako tu první, s tím rozdílem, že si dovnitř dáme povidla a navrch ostružiny.
Připravené koláčky potřeme rozmíchaným vajíčkem a dáme do trouby. Pečeme na 180 stupních 20 minut. Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat