Svatomartinské koláče i pro zdravou variantu

Pout´ v Heřmanově Městci je jednou z nejvýznamnějších akcí v roce. A když už se něco takového děje, tak je zapotřebí na to pořádně navařit a upéct. Babička vzpomínala na doby, kdy ještě byla malá a její mamka (moje prababička) pekla ty nejlepší plněný koláče. Nezbylo mi nic jiného, než nakoupit ingredience a než se dostanu na pout´ se vrhnout na pečení. Ještě než odejdu z baráku jich určitě spousta záhadně zmizí.

ingredience:            500 g hladké mouky (pro zdravou variantu zvolte žitnou s rýžovou)
                                   2 žloutky
                                   180 g rozpuštěného vepřového sádla (nahraďte olejem)
                                   100 g cukru (pro zdravou variantu zvolte třtinový cukr)
                                    42 g čerstvé droždí
                                    150 ml plnotučného mléka (pro zdravou variantu zvolte odtučněné
                                    mléko)


náplň:                       2 vaničky odtučněného tvarohu
                                    1/5 balíčku BIO vanilkového cukru
                                    1 vajíčko
                                    2 hrsti rozinek
                                    1 sklenička povidel
                                    1 hrst ostružin
                                    1 vajíčko


Smícháme všechny ingredience a vytvoříme nelepkavé těsto. To vytvarujeme do velkého bochánku, přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu na slunce vykynout.
Vykynuté těsto si ještě jednou zpracujeme na pomoučněné ploše a rozdělíme do dvou částí. Jednu polovinu těsta si rozdělíme na šest bochánků, to si vyválíme. Doprostřed si dáme trochu tvarohu, posypeme trochou rozinek a uzavřeme do tvaru koláče, navrch si dáme lžíci povidla a ostružiny.
Druhou polovinu těsta si připravíme stejně jako tu první, s tím rozdílem, že si dovnitř dáme povidla a navrch ostružiny.
Připravené koláčky potřeme rozmíchaným vajíčkem a dáme do trouby. Pečeme na 180 stupních 20 minut. Dobrou chuť. 




Komentáře

Oblíbené příspěvky