Vláčný dýňový koláč

Osobně dýňové věci moc nemusím. Blbě si zvykám na nové věci a dýně patří mezi ně. Babička dost často vaří i polévku a já zarputile odmítám. Sladký je ale něco jiného, všude jsou fotky krásných koláčů, lívanců a všeho možného. Musela jsem to zkusit a v průběhu pečení jsem sledovala, jak koláč roste jak bříško těhotné a splaskává po upečení, jak když dítě vyleze ven.
Ráno jsem ho ochutnala, jako první věc z dýně a bylo to skvělý. Sladký, vláčný a dost hutný.


ingredience:          1/2 dýně hokkaido
                                 1/2 hrnku medu
                                 2 dvě větší vajíčka
                                 2 hrnky žitné mouky
                                 1/2 hrnku hladké mouky
                                 1 hrnek odtučněného mléka
                                 2 hrsti rozinek
                                 1 lžička skořice a zázvoru
                                 1/2 bio kypřícího prášku

puding:                   500 ml bio plnotučného mléka
                                 1 bio čokoládový puding
                                 trocha jemného třtinového cukru
                                 2 lžíce kakaa


Dýni si nakrájíme na menší kousky a dáme do hrnce s vodou a dáme vařit na patnáct minut. Změklou dýni si dáme do dózy a rozmixujeme jí dojemna. Necháme vychladnout.
Do misky dáme med a vajíčka, rozmícháme a začneme postupně přidávat zbytek ingrediencí. Do směsi nakonec přidáme rozmixovanou dýni a důkladně promícháme. Dortovou formu si vymažeme olejem, vysypeme strouhankou a přidáme těsto. Vložíme do trouby a pečeme na 180 stupních 40 minut. V průběhu pečení kontrolujeme špejlí.
Když hotový koláč vyndáme necháme ho vystydnout. Do vychladlého koláče uděláme díry vařečkou a jdeme si připravit puding.
Půl litru mléka si dáme do hrnce a trochu si odlijeme do hrnečku. V hrnečku rozmícháme prášek s trochou cukru a když se nám mléko v hrnečku začne vařit, tak postupně přimícháme obsah hrnečku. Mícháme dokud nám puding nezačne houstnout. Pak přidáme kakao a mícháme dokud nám nevznikne hustý tmavý puding.
Po vychladnutí podáváme. Dobrou chuť.
                                
                              


Komentáře

Oblíbené příspěvky