Jahodový koláč

Další využití jahod. Jedno z nejlahodnějších a musím uznat, že nejšťavnatějších využití.

ingredience:
na těsto:                     100 g másla
                                   150 g hladké špaldové mouky
                                   150 g hladké mouky
                                   100 ml medu
                                   50 ml sojového mléka
                                   1/2 bio kypřícího prášku
                                   1 bio vanilkový cukr
                                   1 vajíčko

na náplň:                    300 g bílého jogurtu
                                   skořice
                                   1 miska velkých jahod
                                   1 miska lesních lahod

Na plotně si rozpustíme máslo, to pak necháme vychladnout, aby nebylo moc horké. Do misky si nasypeme mouku, prášek na pečení, cukr a med. Smícháme a přilijeme zbytek ingrediencí. Směs je tuhá a dá se s ní dobře pracovat, vůbec se nám nelepí na prsty. Rozdělíme těsto na dvě části.
Vyndáme si pečící papír a ten si z vrchu pomoučníme, vyndáme na něj jednu polovinu těsta a tu si vyválíme. Těsto vyválíme do tvaru kruhu o šířce maximálně pět milimetrů. Pečící papír s těstem si přeneseme do koláčové formy a tu pak vložíme do trouby. Pečeme deset minut na 180 stupňů.
Po deseti minutách vyndáme z trouby a začneme koláč dodělávat. Na dno si dáme vrstvu jogurtu, tu posypeme skořicí. Nakonec navrstvíme jahody, vznikne nám z nich pořádný kopec.
Jiný pečící papír si pomoučníme a na něm si vyválíme těsto stejným způsobem jako předešlé. Vyřízneme si do něj srdce a těsto následně přeneseme na vrch vniklého kopce z jahod. Vyříznuté srdce si dáme vedle vzniklého otvoru a celý vrch koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Koláč vložíme zpátky do trouby a pečeme dokud nám vrch nezezlátne. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a můžeme servírovat. Dobrou chuť. 



Komentáře

Oblíbené příspěvky