Mátový dort

Máminy narozeni jsou tu, stejně tak i sezona máty. Máta je skvělá díky své výrazné vůni. Je výborná jak do limonád, tak i do pečení. Jako jedno z mnoha využití Vás nejprve seznámím s mátovým dortem.

ingredience:               120 g třtinového cukru
                                   1 hrst čerstvé máty
                                   2 vajíčka
                                   120 g másla
                                   250 hladké špaldové mouky
                                   1 bio kypřící prášek

krém:                          3 zakysané smetany
                                   1 miska čerstvých jahod
                                   1 hrst máty
                                 
                                   čokoláda a jahody na ozdobení

Jako první si připravíme korpus. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a dortovou formu si vyložíme pečícím papírem.
Do misky si dáme cukr a nadrobno nakrájenou mátu. důkladně promícháme a lžíci mírně mačkáme mátu do cukru. Pak přidáme vajíčka a zamícháme. mícháme tak dlouho, dokud se nám v nich cukr nerozpustí. Mezitím si rozpustíme máslo, které pak postupně přidáváme se zbytkem ingrediencí. Těsto je ve výsledku hutné a svou konzistencí spíš připomíná těsto na sušenky.  Dáme do trouby a pečeme přinejmenším deset minut. Kontrolujeme vždy vpichem do těsta.
Zatím co se nám těsto peče si očistíme jahody, pár si jich dáme stranou a zbytek nakrájíme na čtvrtiny. Dáme do misky a smícháme spolu se zakysanou smetanou. Nakrájíme nadrobno mátu a přihodíme do misky ke zbytku. Promícháme a odložíme do ledničky, než se nám dopeče korpus.
Hotový korpus necháme vychladnout. Čas mezi tím, můžeme využít přípravou čokolády na ozdobení. Čokoládu si nalámeme na malé kousky a necháme jí pomalu rozpustit na vodní lázni. Na vychladlý korpus si dáme krém, následně ozdobíme jahodami a vršek pokapeme rozpuštěnou čokoládou.
Dobrou chuť.



Komentáře

Oblíbené příspěvky