Mátový dort
Máminy narozeni jsou tu, stejně tak i sezona máty. Máta je
skvělá díky své výrazné vůni. Je výborná jak do limonád,
tak i do pečení. Jako jedno z mnoha využití Vás nejprve seznámím
s mátovým dortem.
ingredience: 120 g třtinového cukru
1 hrst čerstvé máty
2 vajíčka
120 g másla
250 hladké špaldové mouky
1 bio kypřící prášek
krém: 3 zakysané smetany
1 miska čerstvých jahod
1 hrst máty
čokoláda a jahody na ozdobení
Jako první si připravíme korpus. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a dortovou formu si vyložíme pečícím papírem.
Do misky si dáme cukr a nadrobno nakrájenou mátu. důkladně promícháme a lžíci mírně mačkáme mátu do cukru. Pak přidáme vajíčka a zamícháme. mícháme tak dlouho, dokud se nám v nich cukr nerozpustí. Mezitím si rozpustíme máslo, které pak postupně přidáváme se zbytkem ingrediencí. Těsto je ve výsledku hutné a svou konzistencí spíš připomíná těsto na sušenky. Dáme do trouby a pečeme přinejmenším deset minut. Kontrolujeme vždy vpichem do těsta.
Zatím co se nám těsto peče si očistíme jahody, pár si jich dáme stranou a zbytek nakrájíme na čtvrtiny. Dáme do misky a smícháme spolu se zakysanou smetanou. Nakrájíme nadrobno mátu a přihodíme do misky ke zbytku. Promícháme a odložíme do ledničky, než se nám dopeče korpus.
Hotový korpus necháme vychladnout. Čas mezi tím, můžeme využít přípravou čokolády na ozdobení. Čokoládu si nalámeme na malé kousky a necháme jí pomalu rozpustit na vodní lázni. Na vychladlý korpus si dáme krém, následně ozdobíme jahodami a vršek pokapeme rozpuštěnou čokoládou.
Dobrou chuť.
ingredience: 120 g třtinového cukru
1 hrst čerstvé máty
2 vajíčka
120 g másla
250 hladké špaldové mouky
1 bio kypřící prášek
krém: 3 zakysané smetany
1 miska čerstvých jahod
1 hrst máty
čokoláda a jahody na ozdobení
Jako první si připravíme korpus. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a dortovou formu si vyložíme pečícím papírem.
Do misky si dáme cukr a nadrobno nakrájenou mátu. důkladně promícháme a lžíci mírně mačkáme mátu do cukru. Pak přidáme vajíčka a zamícháme. mícháme tak dlouho, dokud se nám v nich cukr nerozpustí. Mezitím si rozpustíme máslo, které pak postupně přidáváme se zbytkem ingrediencí. Těsto je ve výsledku hutné a svou konzistencí spíš připomíná těsto na sušenky. Dáme do trouby a pečeme přinejmenším deset minut. Kontrolujeme vždy vpichem do těsta.
Zatím co se nám těsto peče si očistíme jahody, pár si jich dáme stranou a zbytek nakrájíme na čtvrtiny. Dáme do misky a smícháme spolu se zakysanou smetanou. Nakrájíme nadrobno mátu a přihodíme do misky ke zbytku. Promícháme a odložíme do ledničky, než se nám dopeče korpus.
Hotový korpus necháme vychladnout. Čas mezi tím, můžeme využít přípravou čokolády na ozdobení. Čokoládu si nalámeme na malé kousky a necháme jí pomalu rozpustit na vodní lázni. Na vychladlý korpus si dáme krém, následně ozdobíme jahodami a vršek pokapeme rozpuštěnou čokoládou.
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat